Слово о полку Игореве - словарь-справочник

НЕЛЮБІЕ

Нелюбіе(1)
1. Неприязнь, нерасположение, вражда:

[Донецъ рече: „Княже Игорю! Не мало ти величія, а Кончакунелюбія, а Рускои земли веселіа“.41].

1279: Олны же повѣдѣ Володимеру уи его, князь Болеславъ, на сыновча своего на Кондрата, тако река: Без лѣпа [ти] ся прить, а самъ ти избилъ твои люди. Тогда Болеславъ внелюбьиживяше со сыновцемь своимъ Кондратомъ.Ипат. лет.,880 (XV в.). Что ся учинилосьнелюбьекнязю Михаилу съ Новымъ городомъ, и князь Михаило свое бещестье отъ Новагорода отложилъ.Дог. грам. 1375 г. СГГД, 1, 21—22. 1383: Тоя же осени не возхотѣ князь великий Дмитрей Ивановичь Московский пресвященнаго Киприана митрополита всеа Русии и имяше къ немунелюбье.Ник. лет. XI, 81 (XVI в.).

|| Распря, раздор.

1283: Ногаи же оканьныи не иде с Телебугою в Ляхы одиною дорогою, зане бысть межи иманелюбьевелико, но иде своею дорогою на Перемышль.Ипат. лет.,894—895 (XV в.). 1354: Въ Царѣгородѣ отъ патриарха поставлени быша два митрополита на всю Русскую землю Алексѣй да Романъ. И бяшет межи ихънелюбиевелико.Рог. лет.,63 (XV в.).1395: Бысть во Ордѣ Тахтамышевѣ промежу великихъ князей его татарскихънелюбиевелие и размирие много, и бысть имъ бой на рѣцѣ на Волзѣ межи собою.Ник. лет. XI, 157 (XVI в.). Мы, великий государь ... съ нынѣшнимъ Крестьянусомъ Королемъ искони вѣчно въ крѣпкой дружбы и въ любви, инелюбьямежъ насъ и нашихъ земель николи не бывало.ААЭ, III, 146 (1619 г.).

2. Неудовольствие, неприятность:

[Донецъ рече: „Княже Игорю! не мало ти величія, а Кончакунелюбія, а Рускои земли веселіа“.41].

1193: Святослав женелюбьемьрече ему (Рюрику): Брате и свату, ажь ты идешь из отчины своея на свое орудье, а язъ паки иду за Днѣпръ своихъ дѣля орудѣи.Ипат. лет.,676 (XV в.). 1270: Ярославъ поиде об ону сторону к Русѣ и сѣде в Русѣ, а в Новгородъ присла Творимира: Всего, что вашегонелюбиядо мене, того лишаюся; а князи вси за мене поручатся.Новг. 1 лет.,89 (нач. XIV в.). А что будетъ на насъ отъ великого князянелюбья, и князь бы великии пожаловалъ о томъ съ сердца сложилъ и вины отдалъ, то бы пожаловалъ сердечно отложилъ.Крым. дела II, 366 (1517 г.).

Нелюбье держатина кого-л. — враждовать с кем-л., питать неприязнь к кому-л., гневаться на кого-л.

Анелюбьяти, княже, недержатик Новугороду до посадника и до тысяцкого, и до всего Новагорода, от мала и до велика.Грам. 1326—1327 гг. ГВНП, 27. А что ся учинить просторожа от мене, или от васъ, или от моего тысяцьского, и от наших намѣстниковъ, исправа ны учинити, анелюбьянедержати.Грам. 1350—1351 гг. (моск.). СГГД, 1, 37. Тако же и отъ тебе отъ брата моего молодшего ко мнѣ бояръ и слугъ к[то] приѣхалъ до сего докончанья, или ли по семь докончаньи, или по семь докончаньи (так!) ли кто приѣдеть, тобѣ брату моему молодшему на тыхъ тинелюбьянедержати.Грам. ок. 1367 г. ДДГ, 20.

Нелюбие отложити(отдати) — перестать гневаться на кого-л.; простить.

А что, княже, тобе было гнѣва на посадника и на всь Новгород, то ти, княже, всенелюбье отложитии от мала и от велика, не мщати ти ни судом, ни чим же.Грам. 1270 г. СГГД, 1, 4. Анелюбьекнязьотложилот Новагорода, и от Пьскова, и от пригородовъ.Грам. 1314 г. ГВНП, 23. 1398: И вышедши двинянѣ ис городка, и начаша бити челомъ съ плачемъ ... и воеводы новгородчкыи и вси вои, по своего господина по новгородчкому слову, челобитье прияша двинянъ, анелюбьяимъотдаша.Новг. 1 лет. (Комис.), 392 (XV в.).

◊ Нелюбія — род. пад. ед. ч.
----- Дополнения -----
Ср.В. А. КозыревСл. о п. Иг.»и соврем. рус. нар. говоры. — Русская речь,1975,№ 5,с. 28—29): «...как два возможных толкования словнелюбіев памятнике исследователями приводятся и ‘неприязнь, нерасположение, вражда’ и ‘неудовольствие, неприятность’. ...Брянские материалы подтверждают первое толкование: в речи носителей современных брянских говоров, словонелю́биеотмечено лишь в одном значении — ‘неприязнь, вражда’ («Ненъвисту́ють друх дру́га, в этъй симье́ такое нелю́бие идеть»)».

Б. Л. Богородского, Д. С. Лихачева, О. В. Творогова; В. Л. Виноградова.Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние,1965—1984